Bedrijfspand huren of kopen?

Als ondernemer kan het lastig zijn om te bepalen of je er goed aan doet om een bedrijfspand te huren of te kopen. Wanneer je koopt is het bedrijfspand een investering die in de toekomst geld moet opleveren. Huren levert daarentegen in financiële zin niks op. Maar aan de andere kant is kopen niet altijd een optie. Zelfs als je de financiële lasten van een aankoop kunt dragen, is het kopen van een pand op een populaire locatie lastig. Daardoor heb je soms geen andere keuze dan een huurovereenkomst te sluiten of om voor een andere locatie te kiezen.

Zijn zowel huren als kopen een optie? Dan is het goed om de voor- en nadelen op een rijtje te zetten om tot een goed besluit te komen. Dat is dan ook precies waar we je in dit artikel bij gaan helpen.

Voordelen van een bedrijfspand huren

·        Je behoud je flexibiliteit (bij kleine bedrijfspanden), zeker als je verwacht dat je bedrijf de komende jaren gaat groeien is dat een fijne gedachte.

·        De onderhoudskosten zijn voor de verhuurder.

·        Je hoeft geen grote investering te doen in het kopen van een bedrijfspand, waardoor je financiële middelen in andere zaken kunt investeren om je bedrijf mee uit te bouwen.

·        Ben je op zoek naar een kleiner kantoorruimte? Dan slaag je doorgaans sneller als je voor huren kiest.

Nadelen van een bedrijfspand huren

·        Net zoals bij een koopwoning is de maandelijkse huursom weggegooid geld, doordat je geen eigenaar van het pand wordt.

·        Bij het huren van grotere bedrijfspanden wordt er vaak met langdurige huurcontracten gewerkt, waardoor je flexibiliteit beperkt is.

·        Je moet je aan de regels van de verhuurder houden. Dat geldt dus ook voor interne verbouwingen om bijvoorbeeld extra werkplekken te creëren.

Voordelen van een bedrijfspand kopen

·        Het is een investering in de toekomst. Nadat je de hypotheek hebt afbetaald, is het pand van jou. Verkoop je het pand in de toekomst, dan kan het financiële ruimte opleveren om bijvoorbeeld eerder met pensioen te gaan.

·        De maandelijkse hypotheeklasten zijn vaak lager dan de huurkosten die je voor hetzelfde pand zou betalen.

·        Je mag het pand naar eigen inzicht inrichten en verbouwen.

·        Je hebt geen onzekerheid over je bedrijfspand, zoals bij het aflopen van de huurovereenkomst.

Nadelen van een bedrijfspand kopen

·        Al het onderhoud is voor eigen rekening.

·        Het is niet altijd mogelijk om op de gewenste locatie een bedrijfspand te kunnen kopen. Op populaire locaties zijn er namelijk vaak alleen panden te huur.

·        Wanneer het bedrijfspand in waarde daalt, kan het bij de verkoop een verlies opleveren.

·        Soms heb je eigen kapitaal nodig om de gewenste financiering rond te krijgen. Het kapitaal dat je dan gebruikt om het bedrijfspand te kopen, kun je niet meer inzetten voor investeringen waar je een beter rendement mee kunt behalen.

·        Het kan soms lastig zijn om de juiste koopwaarde te bepalen, hoewel je voor de panden waarin je interesse hebt natuurlijk wel bedrijfstaxaties kunt laten uitvoeren om tot een goed bod te komen.

Hulp nodig bij het kopen of huren van een bedrijfspand?

Naast de besproken voor- en nadelen, komt er natuurlijk nog veel meer bij kijken als je een pand wilt huren of kopen. Denk aan zaken waarmee je rekening moet houden zoals ligging, bereikbaarheid, faciliteiten en parkeergelegenheid. Ook is het belangrijk dat je weet wat de aandachtspunten zijn voor wat betreft de inhoud van de huur- of koopovereenkomst.Kortom, commercieel vastgoed koop of huur je niet zomaar even. Daarom is het verstandig om een bedrijfsmakelaar in de armen te slaan. Hij neemt veel tijdrovend werk uit handen en adviseert je waar nodig. Ideaal, want als ondernemer heb je het al druk genoeg!

Comments are closed.

Advertenties
Beleggingspanden AANBOD: