Wat je moet weten, voordat je een huis in Spanje koopt

Een huis kopen in Spanje kan behoorlijk lastig zijn. Dat ligt voornamelijk aan de taalbarrière en bepaalde (voor ons) vreemde gewoonten. Hier vind je een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, voordat je emigreert naar Spanje en aldaar een huis koopt.

Een makelaar inschakelen is niet noodzakelijk, maar wel gebruikelijk. Let er hierbij op dat je een bemiddelaar kiest met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, ervaring in de branche en een schriftelijke opdracht tot verkoop van het huis. Daarnaast is een advocaat aanwenden niet onverstandig. De regels zijn in Spanje namelijk wat minder duidelijk. Het is dan handig om iemand bij je te hebben die je juridisch bijstaat om bijvoorbeeld administratieve zaken te controleren. Als je de taal niet geheel vlekkeloos spreekt, is het daarnaast ook aan te raden een betrouwbare en kundige tolk in dienst te nemen. Dankzij hem weet je, ondanks je gebrekkige Spaans, precies waar je voor betaalt en wat de afspraken zijn.

Voor, tijdens en na de koop zijn er ook nog wat zaken die je op zich zelf kunt regelen en waar je op moet letten. Zo moet al voor de koop een NIE-nummer (een belastingnummer) aanvragen, is het verstandig om de oppervlakte van de woonruimte zelf na te rekenen omdat de verkopers enkel een indicatie daarvan hoeven te geven en moet je je na de koop inschrijven bij het catastro, zodat de onroerendgoedbelasting geheven kan worden.

Leave a Reply

Advertenties
Beleggingspanden AANBOD: