Woning opkopen

Bij woningen opkopen komt meer kijken als dat je denkt. Iedereen die een eigen huis bezit kent de term executiewaarde, dat is een percentage van de getaxeerde waarde van de woning, maar in de praktijk is het lastiger.

Extreem geval

Een zeer extreem geval betrof een pand wat in handen van criminelen was gevallen. Een pand wat leeg stond werd middels een antikraakcontract verhuurd, maar de huurder ging er een weedkwekerij exploiteren. Voor de lucht aan- en afvoer werden er gaten van ongeveer dertig centimeter doorsnede in de muren en vloeren geboord, om elektriciteit af te tappen werd de meterkast overhoop gehaald, en daar bovenop kwam de waterschade. Plantjes moeten immers water hebben, het pand was van binnen te vergelijken met een broeikas, al het houtwerk zoals de kap en de kozijnen ging van binnenuit rotten. Na een tijd werd het pand door de politie ontruimd, maar het pand zelf was een flink probleempand geworden en niet meer te taxeren. Toch moest het getaxeerd worden; het pand moest per opbod verkocht worden aan een vastgoedhandelaar. En die vastgoedhandelaar betaalt dan een percentage van de getaxeerde waarde. Echter iedere vastgoedhandelaar weet dat je voor zo’n pand niet zomaar een klant hebt. Maar dit is een extreem voorbeeld van hoe lastig een woning opkopen kan zijn.

Leuk en minder leuk

Een ander bekend verhaal is het opkopen van panden die de nieuwe eigenaar verplicht moet renoveren. Dit zijn soms geen woningen, het kan ook een molen zijn. Voor een symbolisch bedrag van tien euro wordt het object door bijvoorbeeld een stichting gekocht. En die stichting gaat het pand herstellen precies zoals het vroeger was. Dit zijn van die leuke kanten aan de vastgoedhandel. Een minder leuke kant is gedwongen verkoop op last van de bank of de belastingdienst wegens schulden. Het is dan publiekelijk, de vastgoedhandelaar die het voor te weinig opkoopt krijgt geen empathie. Hij of zij wordt gezien als een aasgier terwijl die vastgoedhandelaar alleen via opkopen en met winst weer doorverkopen zijn of haar boterham tracht te verdienen. Een woning opkopen gaat dus niet altijd even vriendelijk. Een enkele keer probeert een particulier op deze manier een woning te bemachtigen, maar daarvoor moet diegene veel vermogen hebben. Niet één bank geeft een hypotheek zonder taxatierapport, je moet tijdens de verkoop direct kunnen garanderen dat je het vermogen hebt middels bankgaranties; begrijpelijk dat weinig tot geen particulieren zo aan zijn of haar woning komt. Maar zo verkrijg je wel; ieder z’n vak. De particuliere koper kan weer goed zaken doen met de vastgoedhandelaar.

Comments are closed.

Advertenties
Beleggingspanden AANBOD: